Novi pogon u "Slobodi"

Bez autora
Oct 09 2011

Kompanija „Sloboda“ pustila je u rad dve nove linije koje će, kako naglašavaju stručnjaci, ovoj vojnoj fabrici, doneti milionske uštede. „Sloboda“ je bogatija za automatsku liniju za tehničku obradu metala sa zaštitnom atmosferom, kao i automatsku liniju za presovanje pirotehničkih smeša, koja je Kompaniju koštala oko pola miliona evra. Prilikom nedavne posete fabrici, koja je proslavila 63 godine postojanja, ministar odbrane Dragan Šutanovac, naglasio je da će instaliranjem novih linija „Sloboda“ godišnje da uštedi oko 18 miliona dinara. Da nije bilo one havarije s kraja prošle godine, kada je u fabrici izbio veliki požar, ovo bi bila rekordna godina po zaposlenosti „Slobode“ u poslednje dve i po decenije. Ova fabrika u poslednje četiri godine beleži povećanje u izvozu oko šest i po puta, dok su zarade veće i do čak 90 procenata. Sadašnji neto prosek plata je oko 37.000 dinara. Pred ugovaranjem su novih poslova i nadaju se da će sledeća godina biti, ako ne uspešnija, a ono makar jednaka po uspehu kao i prethodne dve. Ministar Šutanovac najavio je i dalja ozbiljna ulaganja ne samo u „Slobodu“, već i u druge vojne fabrike u Srbiji, što će omogućiti upošljavanje celokupne odbrambene industrije.

Novi pogon u "Slobodi"Kompanija „Sloboda“ pustila je u rad dve nove linije koje će, kako naglašavaju stručnjaci, ovoj vojnoj fabrici, doneti milionske uštede.

„Sloboda“ je bogatija za automatsku liniju za tehničku obradu metala sa zaštitnom atmosferom, kao i automatsku liniju za presovanje pirotehničkih smeša, koja je Kompaniju koštala oko pola miliona evra.

Prilikom nedavne posete fabrici, koja je proslavila 63 godine postojanja, ministar odbrane Dragan Šutanovac, naglasio je da će instaliranjem novih linija „Sloboda“ godišnje da uštedi oko 18 miliona dinara. Da nije bilo one havarije s kraja prošle godine, kada je u fabrici izbio veliki požar, ovo bi bila rekordna godina po zaposlenosti „Slobode“ u poslednje dve i po decenije.

- Ova fabrika u poslednje četiri godine beleži povećanje u izvozu oko šest i po puta, dok su zarade veće i do čak 90 procenata. Sadašnji neto prosek plata je oko 37.000 dinara - rekao je direktor „Slobode“ Zoran Stefanović.

- Pred ugovaranjem smo novih poslova i nadam se da će sledeća godina biti, ako ne uspešnija, a ono makar jednaka po uspehu kao i prethodne dve.

Ministar Šutanovac najavio je i dalja ozbiljna ulaganja ne samo u „Slobodu“, već i u druge vojne fabrike u Srbiji, što će omogućiti upošljavanje celokupne odbrambene industrije. Ekonomska kriza i događaji u zemljama na severu Afrike uticali su na smanjenje potražnje vojne opreme. U Ministarstvu očekuju stabilizaciju ovog tržišta i obnavljanje trgovinske razmene. U ovim poslovima, naravno, veliku ulogu će imati čačanska „Sloboda“.

Radnici

Vojna fabrika u Čačku trenutno ima 1.757 radnika, od čega je 1.215 njih primljeno na neodređeno, a ostalo po ugovoru. Direktor Stefanović kaže da kada je reč o prijemu novih radnika, osim inženjera, u planu nisu nova zapošljavanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik